Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия за четвърти път, след като партията и Християндемократически съюз спечели в неделя парламентарните избори. Резултатите обаче показат, че ще и бъде трудно да формира коалиционно правителство, след като голяма победа на този вот имаше крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), която изглежда ще бъде трета политическа сила.

По последни данни ХДС печели 33% от вота. Социалдемократите на Мартин Шулц, опонентът на Меркел за канцлерския пост, получиха едва 20.5%. Зелените и Левите партии запазиха позициите си от 2013-а – съответно 8.9 и 9.2%.

Големите успехи дойдоха за други две партии – про-бизнес настроените Свободни демократи (FDP) и AfD. Първите успяха да спечелят 10.7% от вота, след като на предходните избори не минаха 5-процентната бариера за влизане в Бунгестага.

Алтернатива за Германия пък получи 12.6% от гражданския вот, което я прави първата крайнодясна партия, която влиза в германския парламент от повече от половин век насам.

Резултатите на партията на Ангела Меркел са далеч от успешните 41.5% през 2013-а година. Поради тази причина може да и се наложи да преговаря за тристранна коалиция, за да не формира правителство на малцинството, каквото тя не иска.

Новият стар канцлер изрази съжаление, че партията и не е постигнала по-добър резултат, но заяви, че очаква Германия да има ново правителство до Коледа.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви, че партията му няма да управлява заедно с ХДС отново. „Това правителство беше „неизбрано” и вие, канцлер, сте най-големият губeщ”, коментира той.

Меркел определи коментарите на Шулц като „тъжни” и припомни, че ХДС „очевидно е най-силната партия”.

Възможностите, които на този етап остават пред германския канцлер е да привлече в коалиция Свободни демократи и Зелените. Двете партии обаче имат значителни идеологически различия, които трябва да бъдат преодолени, за да се стигне до съвместно управление. Също така, повечето избиратели на Зелените предпочитат традиционната роля на партията в опозиция, вместо управление с консерватори.

Победата на AfD пък предизвика множество протести в Германия, в градовете Кьолн, Берлин и Хамбург. Скандирайки „Нацистите вън!” много протестиращи се събраха на Александърплац в Берлин.

От Алтернатива за Германия се опитаха да смекчат критиките срещу себе си. Въпреки че официалните им позиции са срещу исляма, гей браковете, германската политика за бежанците, а също така много от членовете се свързват с антисемитски спорове, съпредседателят Йорг Мойтен настоява, че партията не е „нито расистка, нито ксенофобска”. AfD получава 95 места в парламента като за нея са гласували избиратели най-вече от източна Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *