Германският канцлер Ангела Меркел заклейми изказванията на турските власти срещу германската позиция относно Арменския геноцид. Тя нарече коментарите на президента Реджеп Ердоган „необясними”, след като той обвини „лицемерните” германски депутати от турски произход, че са със „заразена” кръв.

“Депутатите в долната долната камара на германския парламент са свободно избрани без изключение и обвиненията и изказванията, които бяха направени от турска страна са необясними,” коментира Меркел по време на пресконференция във вторник. „Беше ясно, че с приемането на резолюцията, ще има различия между голяма част от Бундестага и турската страна.”

Във вторник (7-и юни) министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че Анкара може да прекрати сделката с ЕС за бежанците, ако турските граждани не получат правото да пътуват без визи до Европа.

Миналата седмица долната камара на Бундестага прие резолюция, с която масовите убийства на арменци, извършени от Османската империя през 1915 година, се определят като „геноцид”. Последваха сериозни критики от страна на Анкара а посланикът на Турция беше извикан от Берлин.

Раздразнен от решението на германския парламент, турският президент каза, че „никога няма да приеме обвиненията в геноцид,” а също и, че Берлин няма право да изказва мнението си по въпроса, след като Германия също има история свързана с масови убийства. Ердоган призова Германия да изкупи вината си за Холокоста, извършен от нацистите по време на Втората световна война, и геноцида в Намибия, извършен от германската империя през 1900-та година.

“Първо трябва да отговаряте за Холокоста, а след това за убийството на 100 000 души в Намибия,” коментира той. Турският президент обвини и депутатите, гласували одобряване на резолюцията, че са на страната на терористите и каза, че 11 германски политици, които са с турски произход, трябва да тестват кръвта си за ‘турска идентичност’.

Кметът на Анкара Ибрахим Мелих Гьокчек пусна колаж в twitter със снимки на 11-те политици и хаштага #ИзменницитеТрябваДаЗагубятСвоетоГражданство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *