Сделката между Турция и Европейския съюз, с която се овладя мигрантския поток към Общността, ще бъде в опасност, ако Брюксел не се съгласи с новата схема за визова либерализация, която Анкара ще предложи през месец май.

Това заяви турският министър по въпросите, свързани с ЕС, Обем Челик, в интервю за Си Ен Ен Тюрк.

По думите му турските граждани трябва да получат правото на безвизово пътуване в ЕС, след като Анкара изпълнява задълженията си за сдържане на бежанския поток, които бяха договорени през март 2016 година.

“Ако те приемат нашето предложение, [бежанската] сделка ще бъде завършена по позитивен начин, в противен случай ще се стигне до прекъсване“, заяви министърът, цитиран от Анадолската агенция.

Според него, с овладяването на  мигрантския поток Анкара е спасила Евросъюза.

Изказването на Челик е поредната заплаха към Брюксел. Властта в Анкара неколкократно обвини Европа, че не спазва задълженията си по споразумението.

Според договореностите между Турция и ЕС, първите се съгласяват да приемат на своя територия мигрантите, на които е отказано убежище като в замяна ще получат близо 4 млрд. евро помощ. За да се съгласи Блокът да позволи безвизово пътуване за турските граждани, Анкара трябва да изпълни списък от 72 условия. Само 7 от тях оставаше да бъдат изпълнени, но основната пречка според ЕС са анти-терористичните закони на Турция, както и нарушенията на гражданските права в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *