Министърът на външните работи на Турция, Мевлют Чавушоглу, обвини германските власти, че упражняват натиск върху турската общност в Германия и се опитват да повлияят на резултата от предстоящия в Турция референдум, на който гражданите на страната ще гласуват дали да бъдат значително увеличени президентските правомощия.

“Това е системно пречене и Германия прилага системен натиск върху нашите граждани. Това е неприемливо. Ние искаме винаги да смятаме Германия за наш приятел, но систематичния и анти-турски подход не подхожда на това приятелство,“ заяви Чавушглу, по време на реч пред турски граждани в турското посолство в Хамбург, цитиран от турското издание „Джумхюриет“.

“Придържаме се към принципа, че не трябва да се месим във вътрешната политика на приятелска държава,“ каза още турският министър и допълни: „Германия не трябва да се намесва в нашите политики, нашия референдум, каквото и да било. Вие не трябва да ни давате уроци по въпроси като човешки права и демокрация.“

В петък Чавушоглу обвини Берлин в следване на политика на двойни стандарти срещу Анкара и заяви, че страната няма да бъде „сплашена“, предаде германската медия „Дойче веле“. Коментарите му дойдоха, след като управниците на германския град Гагенау отмениха планирана визита на турския правосъден министър Бекир Боздаг, който планираше да изнесе реч в полза на референдума.

Подобни планирани посещения бяха отменени и в Кьолн и Френхен като немските власти обясниха отказа си с невъзможност да осигурят достатъчно сигурност за турските политици за кратък период.

Снимка: Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *