Преговорите между Европейския съюз и Турция за спиране на миграционния поток изпаднаха отново в задънена улица.

Турският премиер Ахмед Давудоглу (на снимката) изненадващо  е поставил нови условия за доброволен прием на сирийски бежанци от Запада, за повече хуманитарна помощ и ясна дата за отпадане на шенгенските визи за турските граждани.

На първо място, Турция настоява да бъдат отворени пет нови глави за членство на страната в ЕС до месец май тази година. „Трябва да гледаме цялата картина, не само нелегалната миграция, а цялото бъдеще на континента. Турция е готова да работи с ЕС и също да бъде негов член. Надявам се днес да разгледаме и присъединителния процес на Турция, за да се поздравим с успех“, каза Давутоглу.

БНР се позовава на източници, според които премиерът е настоял и за точен график за презаселване на сирийски бежанци от Турция директно в Западна Европа срещу всеки върнат обратно мигрант от европейска територия.

Турция очаква и публична подкрепа за намерението си с военни средства да наложи зона за сигурност в Сирия по турската граница, където да бъдат връщани част от  сирийците.

В същото време още от неделя на двустранни срещи, канцлерът на Германия Ангела Меркел се опитва да убеди Давутоглу да започне да прилага спогодбата за реадмисия с Гърция, подписана преди 15 години.

Свързани новини:

ЕС: Анкара да получи 6 млрд. евро, ако приеме мигрантите от Гърция

Охраната на морската граница е възможна  само с помощта на Турция. Преговорите идват в момент, когато властите в Турция поставиха под контрол един от големите вестници „Заман“. Свободата на словото и демократичните принципи са едно от условията в така наречените критерии от Копенхаген за членство и редица европейци  не желаят да правят компромиси с тях“, коментира френският президент Франсоа Оланд.

Австрийският канцлер Вернер Файмън заяви: „Не трябва да се отказваме от принципите си нито по отношение на визите,нито  за членството в ЕС, дори и Турция да ни помогне.“

Премиерът на Унгария Виктор Орбан добави, че не трябва да има никакъв трансфер на мигранти директно от Турция, и страната му няма да участва в подобна сделка.

Българският премиер Бойко Борисов коментира, че страната ни е подготвена да посрещне евентуална миграционна вълна, защото вече тя е оборудвана с термокамери, полицейски и военни патрули.

След като е поставил новите си условия Ахмед Давутоглу е заявил, че ще остави лидерите да ги обсъдят и, ако има готовност, той ще се върне, за да завърши сделката на вечеря.

Един коментар за “Анкара постави нови условия, за да приеме бежанци от ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *