Ирина Бокова получи повече окуражаващи гласове от Кристалина Георгиева след последното гласуване за генерален секретар на ООН в Съвета за сигурност.

Бокова остана на четвърта позиция със 7 гласа подкрепа, 7 обезкуражаващи и един без мнение. Подкрепената от България Кристалина Георгиева е на 8-ма позиция с 5 окуражаващи гласа, 8 обезкуражаващи и 2 без мнение.

Първите три позиции, след шестото гласуване, се заемат от кандидатите на Португалия – Антониу Гутериш, Сърбия – Вук Йеремич и Словакия – Мирослав Лайчак, съответно 1-во, 2-ро и 3-то място.

5-та остана новозеландката Хелън Кларк. На 6-то място е кандидатът на Аржентина Сузана Малкора, а на 7-мо е словенецът Данило Тюрк.

Въпреки надеждите следващият генерален секретар на ООН да бъде от Източна Европа и да е жена, няма да се случи нито един от двата варианта.

Фаворит от началото досега остана бившият португалски премиер Антонио Гутериш. Очаква се утре Съветът за сигурност да гласува кандидатурата му. В днешното гласуване нито една от петте страни с право на вето не гласува против него.

Гутериш обяви новината в  социалната мрежа twitter:

„Постигнато беше споразумение. Съветът за сигурност на ООН да ме избере за нов генерален секретар на ООН. За мен е чест и съм щастлив.“

Кристалина Георгиева и Ирина Бокова отправиха поздравления към Гутериш:

„Успех в преследването на амбициозния план за ООН.“

„Повече от уверена съм, че той ще бъде отличен генерален секретар.“
Антониу Гутериш получи поздравления и от останалия на второ място сръбски кандидат Вук Йеремич:

„Пожелавам му всичко най-добро в изпълняването на новите си задължения.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *