Временната забрана на американския президент Доналд Тръмп за влизане в САЩ на хора от 7 предимно мюсюлмански държави беше отново на дневен ред на 7-и февруари. Федерален апелативен съд в Сан Франциско (Калифорния) изслуша аргументите „за“ и „против“ забраната на Тръмп и ще трябва да вземе решение в най-скоро време дали да продължи да блокира изпълнителната заповед на американския държавен глава или да позволи тя да влезе в действие.

По време на изслушването правителственият адвокат беше поставен под натиск да подкрепи с доказателства твърдението на администрацията по национална сигурност, че хората от тези 7 страни представляват опасност.

Възможно е спорът да премине и на по-високо ниво – Върховният съд на САЩ.

Още по темата:

Тръмп забрани влизането на сирийски бежанци в САЩ

Припомняме, че на 27-януари Доналд Тръмп издаде заповед, с която се временно се забранява и се въвеждат „екстремни проверки“ на пътници и бежанци от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. За бежанците от Сирия забраната е безсрочна.

Според американския президент мярката е нужна за подсилване на националната сигурност. Тя обаче предизвика протести и беше определена като дискриминираща срещу мюсюлманите, както и нарушаваща американската Конституция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *