Apple и Google премахнаха едно от най-популярните приложения за влизане в Instagram от техните app-магазини, след като беше разкрито, че приложението е крадяло потребителски пароли и е публикувало снимки без позволение. Приложението InstaAgent е запазвало потребителските имена и паролите от Instagram, а след това ги е изпращало към непознати сървъри, става ясно от публикация в Twitter на iOS дивелопъра David L-R, който публикува откритието си във вторник вечерта.

Google реагира бързо на разкритието като премахна приложениет от своя Play Store. На  Apple отне няколко часа да премахне всякакви следи от InstaAgent от App Store.

Instagram винаги предупреждава потребителите да не влизат в профила си през други приложения точно поради опасност от кражба на данни. Приложението InstaAgent в е обещавало повече функции на своите потребители, включително възможност да виждат кой е гледал профила им.

Приложението (изтеглено е между 100 и 500 хиляди пъти) е премахнато но стотици хиляди Instagram профили са компрометирани.

Apple и Google ще проверят процедурите си за подбор, за да установят как такъв очевидно зловреден софтуер е допуснат в техните магазини за приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *