Международното съгласие за създаване на безопасни зони в Сирия е реална възможност за постигане на мир в страната, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за беларуската телевизия ONT.

„Най-важната“ цел на тези зони е да се предпазят цивилните, но според Асад, това ще даде възможност на опозицията „да влезе в примирие с правителството“.

“Това е шанс за човек с оръжие в ръка да спре и да помисли. С други думи, ако те оставят оръжията, ще последва амнистия“, заяви сирийският президент.

Той похвали усилията на Русия за постигане на мир, по-специално по време на преговорите в казахстанската столица Астана, където Москва предложи създаването на зоните за деескалация, и постигна споразумение с Иран и Турция.

В зоните за безопасност, установени в няколко сирийски провинции в момента, вкл. Идлиб, Алепо и Хомс, към момента има цивилни, въоръжени бунтовници и терористични групи.

Асад изрази оптимизъм, че инициативата ще проработи, но предупреди, че западните държави и съюзниците им в Близкия изток може да използват момента, за да изпратят логистична и финансова подкрепа на бунтовниците и така да подкопаят сигурността в зоните.

По думите му, всякакви опити да се създадат проблеми на тези места ще се провалят, допълвайки, че сирийските и руските сили, заедно с Иран и Хизбула, „ще ударят всеки ход от страна на терористите, ако те понечат да нарушат споразумението.“

Сирийският президент заяви също, че досега преговорите в Астана са били по-продуктивни, отколкото тези в Женева.

“Що се отнася до Женева, досега това е по-скоро среща за медиите. Няма нищо съществено във всички срещи в Женева. Дори едно на милион. Нула. Процесът цели, на практика, да ни насочи към отстъпки“, каза Асад. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *