Всякаква форма на конструктивен диалог със Запада и регионалните съюзници ще стане възможна едва, след като те спрат да подкрепят терористите, заяви сирийският президент Башар Асад, цитиран от RT. Той отбеляза също, че все още е рано да се говори за победа в конфликта, въпреки скорошните успехи на Дамаск.

“Нашата армия постига успех след успех всеки ден при елиминиране на терористите… Ние ще продължим да атакуваме терористи докато и последният от тях изчезне от сирийска земя”, заяви сирийският президент в телевизионно обръщение в неделя.

Асад даде висока оценка за ролята на руските въздушни сили и бойците на Хизбула за подкрепата им в борбата с тероризма.

“Директната подкрепа на нашите приятели – политически, икономически и военно, направи нашия напредък по-голям, а загубите от войната по-малки. Затова те са нашите партньори в тези постижения по пътя към смазване на тероризма”, каза още той.

Башар Асад отхвърли възможността за сътрудничество със Съединените щати и техните съюзници , докато те не спрат да спонсорират тероризма.

“Нека бъдем ясни. Няма да има никакво сътрудничество в областта на сигурността, нито отваряне на посолства или дори роля на някои страни, които казват, че искат да участват при прекратяването на кризата в Сирия, преди те ясно и открито да скъсат връзките си с тероризма”, коментира сирийският президент, цитиран от британското издание „Гардиън”.

Асад сравни Запада със „змия, сменяща кожата си според ситуацията”. По думите му всякакви твърдения, че западните държави се борят с тероризма не подкрепят задължително реалността.

“Платихме скъпа цена в Сирия в тази война, но успяхме да провалим западния проект в Сирия и света”, заяви още той и допълни: „Те [Западът] се провалиха до този момент, а ние все още не сме спечелили. Знаците за победа са тук, но знаците са едно, а самата победа е нещо съвсем друго.”

Башар Асад приветства създаването на зони за деескалиране на напрежението, където не се осъществяват въздушни удари и борба между противниковите страни. Предложението беше подписано от Русия, Иран и Турция и получи позволението на сирийското правителство през месец май.

Сирийският държавен глава обаче отхвърли идеята за каквито и да е „безопасни зони”, едностранно обявени от САЩ в Сирия, тъй като според него те само „дават прикритие на терористите”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *