Югоизточните азиатски държави официално обявиха създаването на икономическа общност, с която да се установи по-свободно движение на стоки и капитали. Новата общност обхваща държави с общо над 600 милиона души население и общо икономическо производство на стойност $2.6 трилиона.

Декларацията за създаване на общността беше подписана в Куала Лумпур от 10-те държави-членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Новата икономическата общност предлага конкретни възможности за интеграция на държавите, чиито общ брутен вътрешен продукт (БВП) прави АСЕАН седмата най-голяма икономика в света. Към момента повечето от митническите тарифи между членките на организацията са на практика премахнати, но целта е да се създаде истински общ пазар.

Очаква се общият БВП на държавите от АСЕАН да нарасне от $2.6 трилиона до $4.7 трилиона до 2020 година.

10-те страни планират да хармонизират икономическите си стратегии, а професионалните квалификации ще бъдат взаимно признати. Също така ще има по-сериозни консултации що се отнася до макроикономически и финансови политики.

Съгласие беше постигнато и по отношение подобряване на връзките на транспортната инфраструктура и комуникациите между държавите, улесняване на електронните транзакции, интегриране на индустриите за промотиране на регионалното снабдяване, както и увеличаване на ролята на частния сектор в икономиката.

Осем групи професионалисти ще могат да работят по-лесно в региона: инженери, архитекти, медицински сестри, доктори, зъболекари, счетоводители, геодезисти и професионалисти от сферата на туризма.


Организацията АСЕАН включва: Бруней, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипини, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *