Германският производител на лекарства и химикали Bayer потвърди днес (19 май), че е отправил предложение за придобиване към Monsanto – най-голямата компания за семена в света.

Още на 18-и май от Monsanto съобщиха на сайта си, че са получили оферта, но нито една от двете компании не разкри подробности по предложената сделка.

Като се има предвид, че пазарната капитализация на Monsanto е $42 млрд., то евентуално придобиване от немския фармацевтичен гигант ще бъде по-голямо от февруарската сделка, с която производителят на химически вещества ChemChina купи швейцарския производител на семена и агрохимикали Syngenta AG за $43 млрд. (Сливането между ChemChina  и Syngenta е под въпрос, тъй като е подложено на интензивни регулаторни проверки заради притеснения за сигурността на доставките на храна в САЩ. Сделката е най-голямото чуждестранно придобиване, правено някога от китайска компания).

Monsanto каза в съобщение, че обмисля предложението, което е обект на дю дилиджънс, одобрения от регулаторни органи и други условия. Няма никакви гаранции, че сделката ще се случи, се заявява още в съобщението.

Пазарната стойност на Bayer е $90 млрд. В кратко изявление беше съобщено, че изпълнителните директори на компанията са се срещнали с колегите си от Monsanto наскоро, за да обсъдят дискретно предлаганото придобиване.

Евентуална сделка между Bayer и Monsanto може да повиши вниманието на властите във връзка със създаване на евентуална монополна позиция. Причината е припокриване на някои от дейностите на двете компании при бизнеса със семена и по-специално – за соя, памук и рапица.

Създателят на аспирина и противозачатъчните Yasmin, Bayer, има много по-диверсифициран бизнес от Syngenta или Monsanto (миналата година Monsanto също отправи оферта за придобиване към Syngenta) който основно е съсредоточен в науките за живота. Подразделението на компанията за производство на семена, торове и неземеделски контрол на вредителите обаче може да бъде пречка за сделка с Monsanto.

Bayer е на второ място по производство на химикали за растениевъдството, с 18% пазарен дял. На първо място е Syngenta – с 19%.

Monsanto е лидер в производството на семена с 26% от пазара. На второ място, с 21%, е DuPont, която миналата година се сля с Dow Chemical.

Един коментар за “Производителят на аспирин Bayer отправи предложение за придобиване към Monsanto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *