Aston Martin показа GT8, вдъхновен от състезателната история на марката и по-специално от модела 2016 Aston Martin V8 Vantage GTE.

Каросерията на най-лекия и най-мощен Vantage GT8 е изваяна от карбонови нишки, като са следвани аеродинамични линии, точно както при състезателния вариант.

Aston Martin Vantage GT8. April 2016 Photo: Drew Gibson
Aston Martin Vantage GT8. Април 2016; Снимка: Drew Gibson

Мощното возило е с 4.7-литров V8 двигател с 446 конски сили. Изборът на трансмисии е между 6-степенна механична скоростна кутия и 7-степенна SportshiftTM.

От носа до опашката, специалната лимитирана серия, във всеки сантиметър, е състезател на пътя. Аеродинамиката, вдъхновена от моделът на Aston Martin във WEC, използва въглеродни влакна почти навсякъде – от предния сплитер, предни и задни брони и калници, до странични прагове и заден дифузьор.

Една от отличителните характеристики на GT8 е предният калник, който наподобява този на състезателния GTE.

Vantage GT8 може да бъде поръчан с ултра леки 7-спицови централно заключващи се магнезиеви джанти. Стандартните са 5-спицови алуминиеви. И двата варианта са с гуми Michelin Pilot Sport Cup 2, които осигуряват изключителна производителност на пътя и на пистата.

Aston Martin Vantage GT8. April 2016 Photo: Drew Gibson
Aston Martin Vantage GT8. Април 2016; Снимка: Drew Gibson

Цветовата гама за колата се избира между три варианта – China Grey/Blue, Stratus White/Green или Stirling Green/Lime.

Само 150 бройки ще бъдат продадени от GT8. Цената им започва от 165 000 паунда.

От Aston Martin изрично съобщават в прес съобщението, че моделът няма да се предлага в Северна Америка. Можем да потъжим за 5 секунди за хората от Новия свят, които няма да се докоснат до мощния английски звяр.

Снимки/видео: Aston Martin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *