Audi A4 от моделната гама 2015 е издържал теста за безопасност Euro NCAP с отличие, като получава оценка от пет звезди за безопасност в последния кръг от тестовете на независимата организация.

Петото поколение на Audi A4 влезе в продажба в Европа този месец, след като направи световната си премиера на автомобилното изложение във Франкфурт през септември. Експертите на Euro NCAP оценяват  А4 с 90% като цяло защитата на  възрастните пътници и 87% за защитата на детето. В категориите „системи за безопасност” и „подпомагане на пешеходците” А4 заслужава 75%.При теста за сигурност на пътниците, всички пасажери са добре защитени, същото важи и за безопасността на децата. Тестът за защита на пешеходците регистрира недостатък – твърд долен ръб на предното стъкло. За автоматичната система за аварийно спиране А4 все още не може да получи точки, тя ще бъде включена в оценяването на EuroNCAP едва през 2016 г.

Двама от най-големите съперници на А4 – Mercedes-Benz C-класа и BMW Серия 3, също получават петзвезден рейтинг за  безопасност от Euro NCAP. Докато  Jaguar XE ще трябва да бъде доусъвшенстван.

Honda също има причина да празнува, след като два от моделите и –  HR-V и Jazz – също са получили оценки за безопасност с пет звезди. Според Euro NCAP Jazz е едва второто супер мини, което печели най-високата оценка за сигурност през 2015. Многофункционалният Volkswagen Caddy също бе подложен на тестовете на Euro NCAP и постигна четири звезди. От европейската независима организация заявиха: „Caddy е необичаен автомобил в този сегмент, който предлага AEB [Autonomous Emergency Braking] City и Interurban като опция“. Експертите отбелязват, че Caddy постига добри резултати при челен удар и заради асистиращите системи, а губи точки поради липса на система за задържане лентата на движение. Единствено при страничния удар, при плъзгащата врата се е появила цепнатина. Caddy се представи скромно на тестовете за детска безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *