Германия и Австрия се противопоставиха силно на част от новите санкции, които САЩ въведе срещу Русия на 15 юни. Според двете европейски страни тези санкции ще навредят на европейския бизнес, свързан с доставките на руски природен газ до Европа.

Американският сенат гласува с голямо мнозинство за новите санкции в ключови сектори на руската икономика и вмъкнаха в закон съществуващите санкции срещу Москва, заради агресията и в Украйна.

Европейските нации заявяват, че са против част от законодателството, което позволява на САЩ да налага санкции срещу европейски компании, свързани с финансиране на руския енергиен износ, вкл. газопровода „Северен поток 2”, който се изгражда в момента в Балтийско море и ще осигурява газ за Германия и изглежда представлява заплаха за Украйна.

Проектът за газопровода беше договорен между Москва и Берлин като начин да се избегне изпращането на газ по линията от Украйна, която при определени случаи се оказва ненадеждна заради влошените оношения между Украйна и Русия.

В съвместно изявление на 15 юни, австрийският канцлер Кристиан Керн и германският външен министър Зигмар Габриел призоваха Съединените щати да се откажат от всеки опит да свържат ситуацията в Украйна с въпроса за това кой може да продава газ на Европа.

„Европейските енергийни доставки са работа на Европа, а не на Съединените американски щати,”, заявяват двамата европейски политици.

При няколко основни европейски компании, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток”, Керн и Габриел посочиха: „ние не можем да приемем заплахата за нелегални и извънтериториални санкции срещу европейските кампании” налагани чрез приетия от Американския сенат закон. Двамата заявиха също, че новото американско законодателство за санкции срещу Русия „вкарва напълно ново, много негативно измерение в европейско-американските връзки.“

Половината от цената за новият газопровод в Балтийско море се поема от руския газов гигант „Газпром”, докато останалата е отговорност на европейски компании като Royal Dutch Shell, Engie, OMV, Uniper и Wintershall.

В миналото САЩ предупреждаваха европейските си съюзници срещу изграждането на „Северен поток 2”, тъй като според тях това ще засили европейската зависимост от руските енергийни доставки. Досега обаче Вашингтон не е предприемал никаква намеса срещу плановете за изпълнение на проекта.

Според австрийски и германски политици, един от мотивите за приемане на закона от американския Сенат, е опит да се стимулират доставките на американски природен газ. САЩ наскоро започнаха да доставят втечнен природен газ на полша и имат амбиции да привлекат още европейски клиенти.

Източник: Радио „Свободна Европа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *