Австрия отмени договори за концерти на турски изпълнители в Залцбург и Тирол, заради притеснения, че може да имат политически цели. Страната е една от няколкото европейски държави, които забраниха политически митинги, целящи пропагандиране на предстоящия референдум за промяна на турската конституция.

Планираният концерт в Тирол беше отменен от собствениците на зала Olympic, тъй като по-тяхна информация представлението ще съдържа и политическо съдържание.

Още повече, според премиера на Тирол, Гюнтер Платер, музикантите „очевидно принадлежат на турската националистическа и крайнодясна сцена и са близки до ‚Сивите вълци‘“, радикално крило на турската Партия Националистическо движение (ПНД), която е класифицирана като екстремистка организация в Австрия.

Знае се, че ПНД подкрепят Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган, която в момента популяризира идеята за промяна на Конституцията, с което да се даде повече власт в ръцете на президента. В средата на април турските граждани ще кажат „да“ или „не“ на тази идея.

В община Хендорф (Залцбург), също беше отменен концерт, организиран и популяризиран от Avusturya Türk Federasyon, за която се смята, че също е под шапката на „Сивите вълци“.

Преди концертите, четири митинга на политици от ПСР бяха отменени в Австрия миналата седмица. В страната има 360 000 души с турски произход и 117 000, които са турски граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *