Австрийското правителство търси различни начини за намаляване на пътните инциденти. Новата идея на управляващите е да се увеличи максималната допустима скорост на магистралите до 140 км/ч.

Намаляването на катастрофите е глобална цел. Някои страни вземат решение да ограничат скоростта на пътя като сред тях е Франция. Френските власти свалиха скоростта от 90 на 80 км/ч по извънградските пътища.

В Австрия обаче предприемат обратната стратегия. Тестово, на някои пътища влиза ограничение от 140 км/ч. Засега става въпрос само за две трилентови секции от магистралата, свързваща Виена и Залцбург. Ако повишаването на скоростта от 130 на 140 км/ч даде положителни резултати, новото ограничение ще се въведе и по други магистрали в страната.

„Превозните средства са много безопасни, както и инфраструктурата, затова тази мярка представлява възможност да се върнат на хората няколко минути от техния живот, вместо да го прекарват в пътуване,” коментира австрийският транспортен министър Ноберт Хофер, цитиран от портала sabado.pt

Идеята на властите във Виена обаче не се харесва на всички. Австрийският аутомотив клуб ÖAMTC я определя като неефективна: „Няма връзка между скоростта на движение по магистралата и инцидентите, което се потвърждава от факта, че днес процентът на катастрофи в Австрия е същото като в Германия (където на места няма ограничения на скоростта).”

Какво смятате за идеята на австрийските власти? Би ли имала тя ефект? А какво ще стане, ако идеята се предложи у нас?

Очакваме Вашите мнения в коментарите под статията или на нашата Facebook страница.

Снимка: Pixabay. Снимката е примерна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *