Социалната мрежа Facebook трябва да премахне постове, които насаждат омраза, отсъди австрийски съд.

Делото, заведено от австрийската Зелена партия заради обиди срещу лидера и Ева Главишниг, има международен ефект, тъй като принуждава Facebook  да изтрие обидните постовете от социалната платформа не само в Австрия.

Случаят идва на фона на идеите на законодатели в цяла Европа, които искат да принудят Facebook, Google, Twitter и други  да премахват бързо насаждаща омраза и насилие реч.

Германските управляващи миналия месец одобриха план за глобяване на социалните мрежи с до 50 млн. евро, ако не успеят да премахват подобни публикации бързо. Европейският съюз също обмисля нови широкообхватни правила.

Австрийският съд добави, че е лесно за Facebook да автоматизира процеса по идентифициране на „реч на омразата“, но не се очаква социалната мрежа да търси и подобни на вече идентифицираните изказвания.

Зелените се надяват да получат потвърждение на съдебното решение и от Висшия съд в Австрия. Те искат Facebook да премахва подобни, не само идентични постове, и да идентифицира собствениците на фалшиви профили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *