Австрийските власти са забранили влизане в страната на турския министър на икономиката, който трябваше да вземе участие в митинг, отбелязващ първата година от проваления опит за преврат в Турция.

Според говорител на австрийската страна, посещението на министър Нихат Зейбекчи ще представлява заплаха за „публичния ред и сигурност”.

Въпреки, че все още няма реакция от турска страна, ходът на Виена вероятно ще се отрази лошо на вече изострените отношения с Анкара. Австрия, която е един от основните инициатори за спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС, сериозно критикува турските власти за отговора им на опита за преврат, включващи арести и уволнение на над 100 000 души.

Говорителят на австрийското външно министерство Томас Шол потвърди пред местното радио ORF забраната за влизане във връзка с предстоящия митинг, но заяви, че министър Зейбекчи е винаги добре дошъл за двустранна среща.

Австрия не е единствената държава, която действа срещу про-турски правителствени митинги. В петък, Холандия обяви, че заместник министър-председателят Тургюл Туркес не е добре дошъл в страната за церемония, отбелязваща годишнината от метежа в Истанбул.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *