Шведската компания Einride е разработила нов автономно движещ се камион, в който няма място за хора, а само за товар.

Стратъп-ът разкри визията си за бъдещето на товарния транспорт с пълноразмерния прототип на електрическия автономен камион, наречен T-Pod.

Първите тестове на камиона ще започнат таззи година. T-Pod е оборудван с батериен пакет от 200kWh, което според Einride му позволява да измине 200 км с едно зареждане. Дължината му е близо 7 метра, но може да побере 15 стандартни палета и да превозва до 20 тона товар.

В сравнение стандартен камион за превоз на до 20 тона товар обикновено е дълъг над 9 метра.

T-Pod има възможност да побира толкова товар тъй като спестява място от шофьорска кабина. Точно така, шофьори тук няма. Камионът може да се движи самостоятелно по извънградски пътища и магистрали, но в градски условия е препоръчително да се използва дистанционно управление.

Създателите на T-Pod смятат, че около 200 автономни камиона ще влязат реално в употреба до 2020 година, движейки се по товарен маршрут между шведските градове Готенбург и Хелсингборг.

Einride обаче има сериозна конкуренция тепърва развиващия се пазар на автономни товарни превозни средства. Американският производител Tesla също изрази сериозното си намерение да разработи автономен електрически камион. Немският бранд Mercedes също вече даде малко жокери за концепцията Future Truck 2025 за самостоятелно движещ се камион.

Снимки: Einride

Един коментар за “Без място за шофьор – Автономният камион T-Pod вози сам товарите си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *