Азиатските акции отчетоха значителен спад в понеделник. Най-засегнати бяха компаниите свързани с предлагане на туристически услуги, повлияни от терористичните атаки, които отнеха живота на стотици хора в Париж и Бейрут миналата седмица.

Още в неделя американските фючърси на акции, отчетоха спад. Фючърсите Dow се понижиха със 150 пункта, а тези на S&P отчетоха 0.76% спад по време на ранната търговия на азиатските пазари.

Основни индекси на акции в САЩ загубиха по повече от 1% в петък, повлияни от продължаващия спад на цените на петрола и разпродажби при акциите на технологични компании. Уол Стрийт завърши миналата седмица на червено (-3.5%) и прекрати шест поредни седмици на печалба.

Днес на другия полюс са стоките, като злато и петрол, които поскъпват. Инвеститорските залози на безопасния рай, доведоха до поскъпване на златото, като спот цената скочи с 1% до $1,091.70 за унция.

Американският петрол WTI също поскъпна с 0.8% до $41.05 за барел по време на азиатската търговия, а европейският бенчмарк Brent поскъпна с 1.1% до $44.96, връщайки част от загубите от миналата седмица.

Инвеститорите купуваха и йената, която поскъпна с 0.1% до 122.47 за долар. Еврото, от друга страна, поевтиня с 0.2% до 1.074 за долар.

Главният китайски индекс Shanghai Composite намали загубите по време на следобедната търговия в Азия. В Хонг Конг индексът Hang Seng потъна с 1.6%, близо до 6-седмично дъно.

Влияние на тези индекси оказа и новината от петък от китайската комисия по ценни книжа CSRC, която обяви, че ще повиши изискванията за финансов маржин до 100% спрямо предишните 50%. Промяната влиза в сила от 23 ноември.

Акциите на авиокомпаниите се сринаха, след като нараснаха опасенията, че хората ще пътуват по-малко на фона на последните терористични атаки. Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines потънаха с 4% в Шанхай. С 2.3% поевтиняха акциите на Cathay Pacific в Хонг Конг.

Лошите новини на азиатските пазари продължиха и с Япония. Основният индекс Nikkei падна с 1%, след като икономиката на страната отново влезе в рецесия. Последните икономически данни показаха, че брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с 0.8% на годишна база през третото тримесечие. Данните са по-лоши от очакваните 0.2% и продължават лошата серия от предишното тримесечие, когато икономиката на страната се сви с 1.2% на фона на спад в капиталовите разходи и отслабване на търсенето на японски стоки в Азия.

Най-сериозно ударени от новината за свиването на японската икономика са ориентираните към износ компании Toyota Motor (-1.7%), Sony, Toshiba и Canon (загуби между 1.2 и 2%). Акциите на Японските авиолинии поевтиняха с 2%.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *