Недостигът на професионални шофьори и нуждата от интегриране на имигрантите в много европейски държави намират понякога своето взаимно разрешение. Поредният пример идва от Холандия,където 6 имигранти започват работа в транспортна компания Bentvelzen, базирана в град Alphen aan den Rijn.

По време на трудова борса организирана от бюрото по труда в града, Bentvelzen Transport наема 7 нови служители, съобщава сайтът nieuwsbladtransport.nl. Шест от тях за бежанци от Сирия, Еритреа и Иран. Четирима от бежанците дори имат опит в транспортната индустрия. Бюрото по труда ще работи с компанията за подготвяне на тренировъчна програма за бъдещите тираджии.

Към подготовката за професията се включват и езикови часове. Въпреки че конкретните имигранти вече са научили холандски за базово общуване, курсът ще ги подготви с повече техническа терминология, характерна и нужна в транспорта.

Ако обучението върви по план, бежанците ще започнат работа следващата година.

Bentvelzen Transport не е единствената компания от Холандия, която наема имигранти за работа като шофьори на камиони. Müller Logistics от Холтен, също е намерила разрешение в бежанците за проблема с липсата на шофьори.   Пример от Германия

Бежанският проблем в комбинация с недостигът на служители в транспорта се проявява силно и в Германия. Още през месец август Ви информирахме за програмата „Каране към твоето ново бъдеще“ (Driving into your new future) стартирана в град Кемниц, където 13 шофьори от Сирия, Тунис и Иран преминаха обучение за шофьори на камиони.

Началото, дадено от Червения кръст, набра особена популярност. Към инициативата се включиха 25 транспортни компании.

Повече по темата може да прочетете тук.

Снимка: Bentvelzen Transport

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *