В не толкова далечното бъдеще професията шофьор на камион ще звучи като нещо архаично. Причина за това е ускоряването на разработките на автономни камиони. Някои държави дори работят по въпроса за премахване на законовите спънки.

Както изглежда, скоро движението на камиони без шофьори по белгийските пътища няма да изненадва никого. От 1 май автономни превозни средства ще могат да се движат в Белгия, след като министерството на транспорта позволи това. Подобни автомобили и камиони могат да се управляват дистанционно.

Белгийската федерална служба за мобилност и транспорт (SPF Mobilité et Transports) съобщи, че още на 19 април е приет нов закон в Пътния кодекс, с който се цели да се стимулират тестовете на автономни превозни средства, с което да се допринесе за намаляване на вредните емисии и задръстванията, както и да се подобри пътната безопасност.

Правителството в Белгия обсъжда темата още от 2016-а година. Министерският съвет тогава прие Кодекс на най-добрите практики, съдържащ препоръки за организации, желаещи да осъществяват тестове на автономни превозни средства в страната. Препоръките се прилагаха за всички нива на автоматизация, но се приемаше, че винаги ще има шофьор или оператор на превозното средство. Според новите поправки от този месец обаче няма нужда последното условие да бъде изпълнено.

Снимка: Daimler

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *