Изглежда, че първоначалната еуфория от пакет „Мобилност“ се е изпарила в Белгия. Три местни транспортни организации поръчаха проучване на Белгийския институт за транспорт и логистика (ITLB). Целта на проучването – да се покажат ефектите от влизането в сила на новите правила за каботажа.

Заключенията на ITLB обаче се оказаха изненадващи за белгийците, които искаха повече рестрикции в каботажа. Както изглежда, ограниченията са заплаха и за тях.

Белгия е страната с най-висок процент на проникване на каботажа (делят на чуждестранните превозвачи в националния транспорт на дадена страна) в Европа. През 2016 година той е бил 12.3%, спрямо Германия, където за същата година е едва 6.5%.

Факт е също, че белгийците осъществяват каботаж в съседни държави по време на обратни курсове при международни превози.

В момента каботажът е ограничен до три операции в рамките на седем дни. Европейският парламент обаче подготва значителни ограничения за този тип транспорт, във връзка с пакет „Мобилност“, които се подкрепят активно от Белгия.

Обратно на данните

Според предложенията от Брюксел всяка каботажна операция ще трябва да бъде последвана от 60-часов период на „замръзване“, или забрана за транспортни операции за съответния камион.

Белгиските транспортни федерации TLV, UPTR и Febetra наскоро взеха решение да проверят какъв ще е ефектът за националния транспорт и поръчаха проучване на ITLB. Информацията съобщи транспортният портал transportmedia.be.

Според заключенията, 60-часовата забрана ще има драматични последствия за белгийските превозвачи. Последните използват каботажа, за да подобрят финансовите резултати на компаниите си след извършване на международен транспорт, а не за да завземат чуждестранни пазари. Имайки предвид, че цената на труда в страната е най-висока в цяла Европа, този тип транспортна дейност е от голямо значение за местните транспортни компании. Една четвърт от запитаните от ITLB фирми признават, че осъществяват каботаж, основно във Франция, Холандия и Германия.

Сметките на института показват, че всеки ден на „замръзване“ ще струва на белгийски превозвач 679 евро. Общо за една година транспортните компании ще трябва да се сбогуват с близо 24 милиона евро, ако говорим за еднодневна забрана. При тридневно спиране сметката набъбва до 72 милиона евро, а при петдневна забрана – 120 милиона евро, или половината печалба постигната от белгийски превозвачи през 2017 година (по информация на Truck & Business).В светлината на новите данни TLN, UPTR и Febetra планират да оспорят промяната на правилата в пакет „Мобилност“, като се запази основата на тази реформа, целта на която е да се предотврати пълна либерализация на международния транспорт.

Идеята на белгийциите е забраната за каране да бъде отменяна автоматично при пристигане на превозното средство в страната, в която е регистрирано. По този начин, след каботаж, камионът може да се върне празен до Белгия и да натовари отново.

Снимка: IRU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *