Белгия, Холандия и Люксембург, т.нар. тройка Бенелюкс, започват официални тестове на електронни товарителници (e-CMR) от 1-и декември. Тестовете ще продължат три години, а след този период познатите ни хартиени товарителници ще останат в миналото.

Холандската асоциация за транспорт и логистика (TLN) очаква, че e-CMR ще позволят да се спестят до 180 млн. евро на година.

Дигиталните товарителници спестяват време и тонове хартия. Те позволяват и по-лесно съхранение и архивиране на необходима информация от превозвачите.

Превозвачите, заедно със спедитори и получатели на стоки, ще имат достъп до информация по целия процес на извършване на транспорт по всяко време. В зависимост от това как е изградена електронната система има възможност за добавяне на молби, инструкции и оплаквания във връзка с даден товар.

В допълнение, превозвачите ще могат да издават фактура веднага след приключване на даден транспорт, което съкращава времето за чакане на плащане. Този момент няма да е удобен на клиентите им обаче, за които времето за пощенска доставка осигурява допълнителни дни отлагане на плащане.

Първият международен транспорт, при който се използва електронна товарителница, беше осъществен на 19-и януари 2017 от испанския превозвач Primafrio. Испания е една от първите страни, които ратифицираха протокола за електронните товарителници. Досега той е подписан от България, Естония, Дания, Литва, Латвия, Словакия, Франция, Холандия, Чехия и Швейцария.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *