Беноа Амон (на снимката) спечели убедително президентската номинация на френската Социалистическа партия. Крайнолевият политик обещава да въведе универсален основен доход от 750 евро за всеки френски гражданин, да легализира канабиса и да обложи с данъци роботите.

Амон си осигури победата след като спечели с 58% срещу 42% за бившия премиер Мануел Валс. Резултатът му се определя като победа на левите бунтари срещу про-пазарните център-ляво политики на настоящия президент Франсоа Оланд.

Опоненти на Амон на президентските избори през април и май ще бъдат десния Франсоа Фийон, лидера на крайнодясната партия Национален фронт, Марин льо Пен, и либерала Еманюел Макрон.

Льо Пен все още води в анкетите за първия рунд на изборите, срещу скандалният кандидат на десните Франсоа Фийон. Вестник „Журнал дю диманш“ и сайтът за разследваща журналистика „Медиапарт“ писаха, че до 2007 година, когато Фийон е бил сенатор, е присвоил с измама над 20 000 евро, а по-рано тази седмица се появиха твърдения, че е платил 500 000 евро на съпругата си, която е работила по-това време за него. Независимият Емануел Макрон пък бързо набира популярност, показват проучванията. Той е и много близо да отиде на финалния етап на изборите.

Снимка: Лицензирана по Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *