Проблемите с дефектни SCR (Selective Catalytic Reduction) системи и скъпите ремонти, свързани с тях може да бъдат минало след няколко години. Центърът за изследвания Jülich, в сътрудничество с RWTH Aachen University и производители от аутомотив индустрията ще разработват катализатор, който ще намали емисиите на азотни оксиди в изгорелите газове без да се използва AdBlue.

Сред участващите в разработката производители са Ford, Deutz, Sasol, FEV, Umicore и Clariant. Няма нужда от използване на AdBlue течност, защото DeNOx усвоява амонякът от изпаренията, коментира германското аутомотив списание Kfz-Betrieb. Катализаторът съхранява произведеният азотен оксид и, когато достигне максимално ниво, процесът по регенерация започва.  

В допълнение към водородният диоксид, двигателят отделя въглероден оксид. В катализатора той се използва за производството на водород, чрез т.нар. преобразуване на CO. В този процес въглеродният моноксид реагира с водните изпарения от отделените газове, създавайки въглероден диоксид и водород. След като те се слеят с азотните диоксиди, съхранени в катализатора, се произвежда амоняк (NH3).

Това решение на германските учени в бъдеще ще направи ненужно използването на AdBlue, което е който е разтвор на карбамид, получен синтетично от амоняк и въглероден диоксид.

Снимка:  autoaid.de, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *