Русия и САЩ са възобновили меморандума за безопасност на полетите над Сирия. Това  е станало по молба на американския държавен секретар Рекс Тилерсон, съобщи „Спутник“, позовавайки се на в-к руския „Известия“.

Тилерсон посети Москва в началото на месец април. По време на срещите му с руския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин бяха обсъдени редица проблеми от двустранните отношения между Вашингтон и Москва, включително изненадващите американски въздушни удари над Сирия, след които последва и прекъсването на меморандума със САЩ.

Според „Известия“, позоваващ се на източник от руското външно министерство, споразумението е било възстановено още на 13 април, ден след посещението на американския държавен секретар в Русия.

Меморандумът за безопасност на полетите беше сключен между САЩ и Русия през октомври 2015 година, малко след като Москва започна анти-терористичната си кампания в Сирия по молба на режима в Дамаск. Целта е да се избегнат въздушни инциденти между руски и американски военни самолети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *