През юни 2017 година се очаква Европейската комисия да премахне таксите за роуминг за пътуващи в целия Европейски съюз. Телефонни разговори, текстови съобщения и теглене на данни ще струват на европейските граждани в чужбина толкова, колкото и в тяхната страна на произход. Разбира се има и една уловка.

В нови планове, изложени тази седмица, става ясно, че ЕК ще инструктира мобилните оператори да позволяват на клиентите си да използват роуминг в Европа до 30 дни наведнъж или общо 90 дни на година.

Целта е да няма злоупотреби и пътуващите да купуват например евтини мобилни планове в една държава, за да ги използват в друга. Новите предложения използват вече съществуващите споразумения между държавите членки на ЕС за свободно движение, според които се изисква някои граждани да регистрират мястото си на постоянно пребиваване, ако стоят в чужда държава за повече от 90 дни годишно. Така се определя дали даден човек е пътешественик или резидент – при този случай може би той/тя ще има нужда да закупи местен мобилен план.

От април 2016 година  мобилните оператори имат право на максимални роуминг такси от 0.05 евро на минута разговор, 0.06 евро на SMS и 0.20 евро на MB.

За да помогне на хора, които редовно пътуват между държавите за работа, Комисията казва, че стига да влизат в своята домашна мрежа един път на ден, те няма да бъдат включвани в ограниченията от 30 и 90 дни.

Следва да бъде отправена покана към страните-членки и телекомуникационния регулатор на ЕС, за да се обсъдят новите предложения преди да бъдат приети на 15 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *