„От началото на 2015 г. до края на октомври регистрираните безработни в страната са намалели с 40 хиляди души“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Разчитаме Народното събрание да подкрепи увеличаване на минималната работна заплата за 2016 г. на 420 лв., включително и минималните осигурителни прагове. В момента близо 313 хиляди души са регистрирани като безработни. Над 3 млн. души са заетите в България. 80 хиляди са дневните договори от 20 юли. Това са хора, които вече са с осигуровки. Около 3 млн. души от сивата иконома са минали на светло с въвеждането на тези договори“, добави Калфин.

„Половината от безработните у нас са неграмотни или нямат основно образование. За тях ще бъдат създадени специални програми за ограмотяване и професионална квалификация“, обясни още Калфин.

Като друга цел за 2016 г. социалният министър посочи по-ефективна социална интеграция, която включва мерки за борба с бедността като увеличаването на минималната работна заплата и коледните и великденските добавки.

За лични асистенти са наети 14 хиляди наети души, което е недостатъчно, за да покрие търсенето от 40 хиляди души. Очаква се още 14 хиляди да станат бенефициенти по програмата догодина.

Източник: Информационна агенция КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *