Европейският парламент (ЕП) прие бюджета на Европейския съюз за 2016 година. Определени са бюджетни средства в размер на €155 милиарда и бюджетни разходи в размер на €143.9 милиарда. ЕП осигури максималната размер за финансиране на миграцията и бежанците,малките и средни предприятия (МСП), студентите и програмата на ЕС за научни изследвания “Хоризонт 2020”.

Бежанци и миграция

Парламентът ще използва всички налични ресурси от многогодишната финансова рамка (MFF) на ЕС за да се справи с бежанската криза. Споразумението между държавите включва предложените от Европейската комисия (ЕК) €1.6 милиарда и отговаря на повечето от изискванията на ЕП.

При отделно гласуване на изменение на бюджета за настоящата година Европейският парламент призова държавите-членки да отделят извънредно €2.3 милиарда от средствата, получени от глоби за нелоялна конкуренция и по-високи от очакваните мита, за да се финансира дефицита. €2.3 милиарда бяха заделени и за Доверителния фонд за Африка (който основно работи в посока справяне с корените на миграцията) и Доверителния фонд за Сирия (за помощ на бежанците и мигрантите в и в близост до Сирия).

Конкуренция, заетост

Основен приоритет на ЕП е подобряване на конкурентоспособността в ЕС. За тази цел са прехвърлени допълнителни ресурси за МСП (€14.3 милиона), средства за програмата “Хоризонт 2020” (€184.5 милиона) и средства за инфраструктура (€150 милиона). По този начин се възстановяват част от парите, които бяха отклонени по-рано за Инвестиционния фонд Юнкер и за програмата за обмен на студенти Еразъм+ (€6.6 милиона).

Парламентът успя да убеди Съвета на ЕС и Европейската комисия да поемат ангажимент за продължаване на инициативата за младежка заетост (която в момента се преразглежда) и през 2016 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *