Около 2500 представители от над 100 страни, сред тях 40 държавни ръководители, ще участват в започващата днес в Давос (Швейцария), годишна среща на Световния икономически форум.

Темата на форума тази година е „Овладяване на четвъртата индустриална революция“, предизвикана от бързите и широкомащабни иновации в области като роботиката, безпилотните автомобили, 3D принтирането и биотехнологиите. На фокус ще бъдат също и бежанската криза и прекомерното използване на пластмаса, от която едва 14% се рециклира.

В навечерието на Световния икономически форум стана ясен един доста притеснителен факт. Хората, управляващи най-големите мултинационални корпорации са песимисти относно съдбата на световната икономика. Причините са, основно, постоянните геополитически конфликти и последиците от забавянето на китайската икономика. Данните идват от проучване на счетоводната къща PricewaterhouseCoopers.

Само 27% от повече от 1 400 главни изпълнителни директори са посочили, че очакват ускоряване на икономическия растеж през 2016 г. Това е спад с 10 процентни пункта спрямо 2015 година. Близо ¼, от всички запитани, очакват свиване на глобалната икономика (повишение със 17% спрямо 2015 година).

Посочените геополитически проблеми са много: от постоянните заплахи за терористични атаки в световните столици, до териториалните спорове на югоизток в Китай.

74% от главните изпълнителни директори са посочили геополитическите рискове като основен проблем, на второ място след многогодишното им недоволство от свръхрегулациите.

Забавянето на икономиката на Китай е основен проблем за всички, тъй като се отразява сериозно на много държави, в които азиатската страна е имала инвеститорски апетити. Рецесията в Бразилия се засили, след като страната загуби поръчки от Китай за доставка на огромни количества соя. Австралийски и канадски добивни компании също са изправени пред трудни времена, поради ограничените поръчки на желязна руда и минерали от китайските производители на стомана. Сривът на цените на акциите в Китай повлече след себе си и сериозно продаване на борсите в Токио и Ню Йорк. Неясно е все още дали негативните ефекти от голямата азиатска икономика ще продължат да се засилват и докога ще бъде така.

Въпреки големите притеснения на изпълнителните директори относно световната икономика, проучването показва непропорционален оптимизъм за компаниите, които те управляват. Близо 35% от запитаните са „много сигурни” в своите компании и очакват ръст на приходите през настоящата година, а почти 50% очакват да наемат повече служители.

Най-големи песимисти за световната икономика са американските изпълнителни директори. От тях едва 12% очакват подобряване на икономическата обстановка. Година по-рано този процент е бил 55%.

На фона на песимизма в САЩ, главните изпълнителни директори от Индия са изключително позитивни. Близо 2/3 очакват подобрение на икономическата ситуация в страната си, което в голяма степен се дължи на обещаните от правителството на Нарендра Моди реформи.

Европейските бизнес лидери бяха най-негативно настроените през миналогодишния форум, но тази година правят рязък завой и се изкачват на второ място по оптимизъм, след Африка. Резултатите са изненадващи на фона на терористичните атаки в Париж, продължаващата дългова криза в Гърция, бежанската криза и наближаващия референдум във Великобритания за членството и в Европейския съюз.

За положителната промяна най-много допринесе Испания, където 54% от управляващите големи компании, очакват ръст на приходите през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *