5.9 милиона евро ще трябва да даде България от бюджета си за бежанците в Турция през следващите 2 години, съобщава БНР.

В сряда вечерта правителствата на 28-те държави от Европейския съюз се споразумяха за националните си вноски по финансовия Механизъм за бежанците в Турция, който е в размер на 3 милиарда евро.

Специалният фонд за финансиране хуманитарните дейности на турска територия в помощ на бежанците беше създаден още през ноември, но досега чакаше подписите на правителствата, за да влезе в сила. До последно Италия отказваше да го одобри, като настояваше за намаляване на националните вноски от бюджетите. Затова проектите за интеграция на сирийците и иракчаните в Турция не можаха да започнат от 1 януари, както бе предвидено.

Целта на начинанието е кандидатите за убежище да получат по-добри условия на живот в Турция и да се откажат да бягат в ЕС през съседна Гърция.

В крайна сметка късно вечерта в сряда беше постигнат компромис на ниво посланици и разпределението остава следното – 1 милиард евро ще дойде от еврофондовете, а 2 милиарда евро ще се съберат допълнително с вноски от 28-те държави като процент от брутния им национален доход. Така за България вноската е изчислена на 5.9 милиона евро, според съобщение на холандското ротационно председателство на съвета. Парите трябва да бъдат платени през тази и следващата финансова година.

Според споразумението извънредният разход няма да бъде счетен за нарушение на правилата за бюджетна дисциплина, които изискват до 3% дефицит.

2 коментара за “Близо 6 млн. евро ще даде България за бежанците в Турция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *