Часове преди в сила да влезе новата изпълнителна заповед на американския президент Доналд Тръмп за забрана на даването на визи на пътуващи от 6 предимно мюсюлмански страни, федерален съдия от Хавай наложи временна ограничителна заповед, ограничавайки прилагането на забраната в цялата страна.

Съдия Дъглас Чин заяви, че ограничението, въведено от Тръмп дискриминира на база националност и е мотивирано от „анти-мюсюлмански предубеждения“. По-рано той нарече изпълнителната заповед „Мюсюлманска забрана 2.0“.

В отговор на решението американският държавен глава заяви, по време на митинг в Нашвил, че ще представи случая пред Върховен съд, ако е нужно.

„Заповедта, която той блокира, беше смекчена версия на първата изпълнителна заповед,“ която „да започнем с това, никога не трябваше да бъде блокирана“, заяви Тръмп пред тълпата.

Президентът на САЩ заяви, че е в неговите правомощия да забранява влизане в страната, „когато той или тя сметне, че е от национален интерес за страната“.

Според обновената изпълнителна заповед Ирак вече не влиза в списъка със засегнати страни. Зелени карти и визи няма да бъдат издавани за Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен за период от поне 90 дни. Забранява се също и приема на бежанци за 120 дни, а броят на приетите се ограничава до 50 000 за фискалната 2017 година.

В решението на съда се отбелязва „значително и необоримо доказателство за религиозно предубеждение“, стоящо зад изпълнителната заповед, включително коментари, направени от Доналд Тръмп по време на кандидат-президентската му кампания през март 2016 година. Тогава той заяви в интервю за Андерсън Купър по американската телевизия Си Ен Ен: „Мисля, че ислямът ни мрази.“

Снимка: Michael Vadon, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *