Световната общност реагира остро на решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Но на местна почва Тръмп също не получи широка подкрепа за действията си.

Бившият кмет на Ню Йорк и медиен магнат Майкъл Блумбърг заяви, че Съединените щати все още могат да изпълнят обещанията си за борба с климатичните промени.

По време на неочаквано посещение във френската столица Париж, Блумбърг, който е специален пратеник на ООН за градовете и климатичните промени, се срещна с френския президент Емануел Макрон и кмета на столицата Ан Идалго. Милиардерът заяви, че спазването на споразумението може да бъде постигнато „чрез партньорства между градове, щати и бизнеси“. По думите му американците няма да позволят Вашингтон да застане на пътя им.

От своя страна Макрон заяви, че Парижкото споразумение е „необратимо“ и посочи Блумбърг като „ключов партньор в климатичната битка“.


Съединените щати, Китай, ЕС и Индия са четирите най-големи емитенти на въглероден диоксид. Парижкото споразумение обвързва тях и още 191 държави да предприемат действия за спиране на процеса по покачване на температурата на Земята. Според Световната метеорологична организация в най-лошият сценарий американското оттегляне може да добави 0.3 градуса Целзий към глобалните температури до края на века.

Според американския държавен глава Парижкото споразумение ще коства много американски работни позиции. Бившият губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер обаче го опроверга във видео, публикувано в петък в социалната мрежа Facebook.

„Един мъж не може да спре нашия прогрес. Един мъж не може да спре чистата ни революция. И един мъж не може да се върне назад във времето. Само аз мога“, каза Шварценегер, който е известен и с множеството си роли в киното, особено с поредицата „Терминатор“.

Шварценегер даде за пример щата си, който има най-стриктните правила за опазване на околната среда и, чиято икономика е най-развита сред тези на останалите щати в Америка.

Снимка: Michael Bloomberg, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *