BMW преустанови разговорите с Daimler за евентуално бъдещо сътрудничество по различни проекти, след като конкурентът му съобщи за предполагаеми тайни споразумения между германските автомобилни производители на картелните власти.

Според германското издание „Сюддойче Цайтунг”, управата на BMW планира да подложи на сериозно преразглеждане бъдещото сътрудничество с Daimler за съвместно поръчване на авточасти и дейността по разработване на зарядни станции за електрически автомобили.

Проектът за разработването на зарядни станции включва също Volkswagen и европейското подразделение на Ford. Очаква се да има забавяния, но работата по него ще бъде възстановена.

Ходът на Daimler да разкрие възможен картел при определяне на цени и технологии в автомобилната индустрия, между базирания в Щутгард автопроизводител, VW, BMW, Audi и Porsche, „абсолютно навреди” на доверието на BMW в Daimler, съобщава германският вестник, цитирайки източник от индустрията.

Запознат със случая анонимен източник на Ройтерс, коментира във вторник, че действията на Daimler са опит да си осигури имунитет при евентуално разследване.

От 2008 година Daimler и BMW купуват значителни обеми компоненти, като чистачки и гуми, заедно, на обща стойност 2 млрд. евро годишно. Обединяването на поръчките позволява да се свалят цените и да се повиши ефективността.

Daimler, BMW, VW и Ford работят заедно и по проекта за мрежа от бързо зареждащи станции за електромобили, която трябва да обхване основните европейски магистрали до 2020 година. Audi, BMW и Daimler съвместно купиха и компанията за цифрово картографиране HERE през 2015 година за 2.5 млрд. евро, която оттогава се управлява съвместно от трите автомобилни производителя.

Европейският съюз и германските антитръстови регулатори сега разследват BMW, VW, Porsche, Audi и Daimler (собственик на Mercedes-Benz) за евентуално проведени срещи за обсъждане на доставчици, цени и стандарти, с цел да се поставят в неизгодна позиция чуждестранни автомобилни компании.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *