Създателят на Microsoft, Бил Гейтс, остава най-богатия човек в света за четвърта поредна година. според годишната класация на списание „Форбс“, в света има 2 043 милиардера.

Прогнозното богатство на Гейтс, според американското издание е $86 милиарда като само за последните 12 месеца той е спечелил около $11 млрд.

На второ място в класацията се нарежда главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, Уорън Бъфет, със $75.6 милиарда.

Челната тройка се допълва от създателя на Amazon, Джеф Безос, който, според списанието, има $72.8 млрд.

Останалите в топ 10 класацията милиардери са испанецът, собственик на вериги за облекло (Zara, Mango, Bershka и др.), Аманасио Ортега ($71.3 млрд.), създателят на Facebook Марк Зукърбърг ($56 млрд.), мексиканският телеком магнат Карлос Слим ($54.5 млрд.), създателят на Oracle Лари Елисън  ($52.2 млрд.), американските предприемачи Чарлс и Дейвид Кох (всеки с по $48.3 млрд.) и медийният магнат Майкъл Блумбърг ($47.5 млрд).

Американският президент Доналд Тръмп е загубил $1 млрд. тази година и богатството му се оценява на $3.5 млрд. Това го сваля от 324 позиция до 544-тото място.

„Форбс“ съобщава, че броят на милиардерите се е увеличил от 1810 до 2043 през миналата година, което е ръст с 13%. Общото нетно богатство на световните милиардери също е нарастнало – с 18% до рекордните $7.67 трилиона.

Според редактора от „Форбс“ Кери Долан, нарастването на богатството на милиардерите се дължи на ръста на печалбите в резултат на скока на цените на акциите и увеличението на цените на петрола.

Най-много милиардери – 565, има в САЩ, следвани от Китай с 319. Германия е на трето място със 114, следвана от Индия (101) и Русия (96).

Броят на жените в най-скъпата класация също се е увеличил – с 25, до 227.

Най-богатата цена в света е Лилиан Бетанкур от Франция, която притежава $39 млрд., след като наследи от баща си дял в козметичния гигант L’Oreal.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *