Президентът на Боливия Ево Моралес вдигна ограничението за култивиране на кока от 12 000 до 22 000 хектара, потъпквайки законодателство срещу дрогата, наложено с влияние от САЩ през 80-те години на миналия век. Законът ще затвърди традицията за дъвчене на листа от кока в боливийската култура.

По време на церемонията по подписване в Ла Пас държавният глава  подчерта, че приемането на ключовия закон цели да запази наследството и културата на Боливия. Новото законодателство отменя законът „За режима, приложим за кока и контролирани субстанции“ (Закон 1008) от 1988 година.

Моралес, който също е отглеждал кока и е лидер на съюза на фермерите, отглеждащи кока в региона Чапаре, определи деня като „исторически“ и заяви, че привържениците на стария закон са „предатели“, съобщи TeleSur.

Листата кока се използват широко в боливийската традиционна медицина като се дъвчат сурови или се правят на чай. Южноамериканската страна е третият най-голям производител на растението след Колумбия и Перу. Основното притеснение на опонентите на новия закон е, че коката е основна съставка за производство на кокаин.

Закон 1008 е високо рестриктивен, подкрепен от САЩ по онова време. В него се предвиждат сериозни наказания за отглеждане на кока, транспортирането и търговията с растението. В резултат от приложението на закона в Боливия сериозно нараства броя на затворниците, като пикът е през 2005 година.

Оттогава процентът на затворниците се е свил значително, но старият закон остана източник на сериозни притеснения за властите.

Ево Моралес подчерта, че използването на кока е споменато в боливийски книги още през 15-и век. По думите му дългата традиция не представлява вреда за хората. Той обвини Европа, че „демонизира“ растението.

„Ние не сме култура на кокаина“, каза той, цитиран от Prensa Latina.

Снимка: Листа на кока. Източник: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *