Европа има нужда от Вас и Вашето правителство, Балканите имат нужда от Вас, България има нужда от Вас. С тези думи се обърна президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер към премиера Бойко Борисов по време на срещата им в Берлин във вторник вечерта.

Двамата се съгласиха, че от взаимен интерес е да продължат да се развиват и задълбочават взаимоотношенията между България и Германия.

„Високо ценим отличните и приятелски отношения с Германия“, изтъкна от своя страна Борисов.

Българският министър-председател добави, че страната ни ще продължи да разчита на германския опит и ценна подкрепа в приоритетни за България области. Той даде за пример важни теми като подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, сигурността и охраната на границите, инвестициите и дуалното образование.

Премиерът Борисов благодари за разбирането и солидарната подкрепа, която България получава от Германия в рамките на партньорството в ЕС и в НАТО. Той специално акцентира върху усилията на страната ни за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген.

За по-късно днес (7.06) е насрочена среща между българския министър-председател и германския канцлер Ангела Меркел. Двамата ще обсъдят двустранните отношения между България и Германия и сътрудничеството на двете страни в рамките на Европейския съюз. Борисов ще търси и подкрепа за приемането на нашата страна в Шенген. Друг важен въпрос, който ще се обсъжда е и влизането на България в еврозоната.

Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *