При срещата си с германския канцлер Ангела Меркел премиерът Бойко Борисов е поискал България да получи както техническа, така и финансова помощ за охрана по границите ни наравно с Гърция, предаде bTV.

По информация на българската телевизия Меркел се е съгласила да съдейства по въпроса. Срещата между българският министър-председател и германския канцлер е по инициатива на Берлин като от началото на седмицата се провеждат разговори и с други лидери на европейски държави. Темите за обсъждане са основно бежанската криза, бъдещето на Европа и политиката на ЕС спрямо Турция.

Още преди да започнат официално срещите на Бойко Борисов в Германия той публикува своята позиция в социалната мрежа Facebook:

„Ще защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема. Освен това ще запозная колегите с темите, които обсъдих вчера в Истанбул заедно с турския премиер и президент, и отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни. Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона.“

„За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с бежанския проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България“, посочи премиерът, цитиран от bTV.

По време на работния обяд в Берлин на една маса седнаха лидери на няколко държави от ЕС с различни позиции. Разговорите се проведоха при закрити врата за медиите.

Австрия е против отпадане на визите за турски граждани, което беше обещанието на ЕС, ако Анкара не пропуска мигрантите към Европа. Страната се обявява и против продължаването на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Хърватия и Словения пък са по-склонни да бъде въведен безвизовият режим. Те са притеснени и от поведението на Унгария. Премиерът на страната Виктор Орбан съобщи преди няколко дни, че ще бъде изградена нова ограда по южната граница на страната, което ще се отрази на съседите Хърватия и Словения.

Снимка: Facebook страница на Бойко Борисов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *