Написали сме си домашното, да не сме в никакъв риск за еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференцията след срещата му с президента на Франция Емануел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Няколко детайла само ще спомена. Благодарих на президента Макрон за подкрепата към Договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка. Говорихме за Берлинския процес, кохезията, присъединяването на Западните Балкани. На мен много ми се иска, понеже ЕС е едно голямо цяло, да говорим за перспектива не само на думи“, допълни още премиерът.

Борисов коментира също, че е изключително важно да има ясни критерии и всяка страна в ЕС да се стреми да ги спазва, тъй като се наблюдава все повече говорене за Европа на две скорости и дори открита конфронтация по теми между държави членки на ЕС.

„В България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген ЕК казва, че са спазени, Европейският парламент – също”, заяви министър-председателят и допълни: „Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната“, като подчерта, че страната ни е издържала всички стрес-тестове.

Премиерът Борисов отново отбеляза, че подкрепата на френския държавен глава ще е изключително важна за нас за влизане в еврозоната.

По-рано, след срещата с българския си колега Румен Радев, Емануел Макрон заяви, че България трябва да стане пълноправен член на шенгенското пространство.

„Постигнахме съгласие по 4 точки. Първата е да разчупим тази стена, която разделя новите от старите членки, въз основа на която се стига до различия в развитието, да постигнем сближаването им. Също така втората точка е свързана с Европа на отбраната. Третата точка е свързана със съвместната работа при разглеждането на правилата при миграцията. България да стане пълноправен член на шенгенското пространство. Четвъртият етап е свързан с бъдещите проекти за развитието и подема на ЕС както в икономически, така и във финансов план“, каза френският президент.

Снимки: МС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *