Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, предадоха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата са обсъдили въпроси, свързани с двустранните търговско-икономически отношения.

Борисов е информирал руския държавен глава, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва.

Министър-председателят е заявил, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“: „Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти.“

От пресслужбата на МС съобщават, че Борисов и Путин са коментирали и проекта за газоразпределителен център на територията на България. Те са обсъдили подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на детайлите по отношение на проекта. Двамата са се договорили експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.

Междувременно, бюджетната комисия в парламента одобри днес отпускането на държавен заем за покриването на оборудването на АЕЦ „Белене“.

В законопроекта не е записан конкретен срок и размер на заема. Управляващите обясниха, че това е така, заради решението на арбитражния съд. Там е записана главница и лихва на ден, уточни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *