Последното проучване относно настроенията във Обединеното кралство за предстоящия референдум за членството на страната в Европейския съюз доведе до поредно поевтиняване на британския паунд.

Според анкетата на YouGov мнозинството от гражданите на Великобритания биха гласували за излизане на страната от ЕС – 46% – срещу само 39%, подкрепящи оставането в Общността.

Валутната двойка GBP/USD се търгува на цена $1.4149 за паунд към 10:30 часа, показват данни на wbponline. В понеделник беше достигнато 10-седмично дъно от $1.4123 за британски паунд. Графика на курса GBP/USD може да видите тук.

Проучването на YouGov идва след скорошна анкета на ORB показващо 10% превес (55/45) на евроскептиците. Изследването на гражданското мнение на ORB не включва гласоподавателите, които все още не са взели решение за кого ще гласуват.

До референдума във Великобритания остават само 9 дни, а нарастващия брой на желаещите сценарий „Брекзит” започва да повлича пазарите надолу.

Възможността кралството да излезе от ЕС и да започне процеса по скъсване на връзките с търговския блок е съвсем реална. Икономическите и финансови последици обаче не са напълно ясни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *