Великобритания би трябвало да плати около 60 млрд. евро, когато напусне Европейския съюз, коментира австрийският канцлер Кристиан Керн. Така той стана първия европейски лидер, който постави цена на сметката на Кралството за Брекзит.

Керн коментира, че изчисленията, водещи до тази сума, ще бъдат предоставени на британското правителство веднага, след като премиерът Тереза Мей задейства член 50 от Лисабонския договор, с който официално започва процесът по излизане на страната от Евросъюза.

“Сметката трябва да е около 60 млрд. евро, това е сметната от Европейската комисия и ще бъде част от преговорите“, коментира австрийският канцлер в интервю за Блумбърг.

Британският търговски секретар Лиам Фокс нарече идеята за подобна сметка „абсурдна“ и заяви, че правителството в Лондон няма да плати за европейски проекти, започнати след ноември миналата година.

По думите на Кристиан Керн подобно плащане ще бъде трудно за обяснение от правителството на Мей, защото „обещанието към британските избиратели беше, че те ще спестят много пари и аз мисля, че ще има определено разочарование и объркване, когато обратното се случи.“

Той предупреди и, че ЕС ще отговори подобаващо, ако  Обединеното кралство изпълни заплахата, че ще се превърне в данъчен рай. Британското правителство намекна, че може да свали значително корпоративните данъци, за да подкопае ЕС и да привлече компании в страната, ако сделката за Брекзит не е добра.

Вече няма да има „безплатен обяд за британското правителство,“ каза Керн и допълни: „Те имат нужда от достъп до европейския пазар и затова трябва да се държат прилично и разумно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *