Над 2.5 милиона британци вече са подписали петицията до парламента за организиране на нов референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Това става след като на 23 юни близо 52% от гражданите на страната гласуваха за излизане от 28-членния блок.

Резултатът от референдума събуди поуспокоеното доскоро желание на шотландците да получат независимост от Великобритания. Близо 60% от гражданите на Шотландия вече искат независимост от Лондон, показа социологическо проучване на в-к „Съндей поуст“.

Според изданието 59 на сто от запитаните подкрепят отделянето от Обединеното кралство. Това е значително увеличение спрямо 45-те процента, които гласуваха за независимост на референдума през 2014 година.

След референдума за членството на Великобритания в ЕС в четвъртък първият министър на страната г-жа Никола Стърджън обяви, че мястото на Шотландия е в Евросъюза и започва подготовката за провеждане на нов референдум за независимостта на Шотландия.

Междувременно във Финландия ръководителят на младежката организация на партия „Финландците“ организира петиция за референдум за излизане от ЕС.

Според финландската радио-телевизионна компания „Юлейсрадио“ в документа вече са се подписали около десет хиляди души. Нужни са поне 50 000 подписа, за да бъде разгледано искането в парламента.

Кампания за референдум за излизане от Евросъюза започнаха и националистите в Словакия.

RT  съобщи, че френският президент Франсоа Оланд е отказал молбата на крайнодесния лидер Марин Льо Пен за референдум във Франция.

Още новини по темата може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *