Европейският съюз призова американските власти да координират действията си спрямо Русия със своите европейски партньори. Вашингтон се подготвя да прокара нов закон, с който да разшири санкциите срещу Москва, но според Брюксел, „едностранните мерки“ могат да подкопаят трансатлантическото единство и може да доведат до „непреднамерени последици“.

В събота републиканци и демократи се договориха относно предложено законодателство, с което ще се наложат нови икономически санкции на Русия. В него е предвидено право на вето от страна на Конгреса, ако американският президент реши да облекчи санкциите срещу Москва.

Тези ограничения са част от Закона за противодействие на дестабилизиращите действия на Иран, който засяга и Северна Корея.

Сред новите анти-руски предложения са включени и санкции срещу компании, инвестиращи в руски проекти за газопроводи. Целта е да се попречи на строежа на „Северен поток 2“, който трябва да бъде алтернатива на газта, минаваща през Украйна.

През месец юни Австрия и Германия открито се противопоставиха на тези предложения, тъй като според тях, те ще навредят на европейския бизнес.

Очаква се законодателството да бъде гласувано във вторник. Брюксел вече отбеляза своето безпокойство спрямо закона и призова Вашингтон да вземе предвид европейските интереси, особено в енергийния сектор.

Европейската комисия поиска американските партньори да координират мерките срещу Русия с Европа и останалите членове на групата водещи икономики от Г7.

Говорителят на Кремъл, Дмитри Песков, заяви в събота, че Москва има „изключително негативно“ мнение относно новото развитие на ситуацията.

Руският президент Владимир Путин по-рано предупреди, че всякакви нови санкции срещу Русия само ще влошат отношенията между Москва и Вашингтон.

Няколко мултинационални компании, вкл. ExxonMobil, General Electric, Boeing, MasterCard и Visa, изразиха също притеснения, че наказателните мерки в крайна сметка ще навредят на техните интереси, вместо тези на Кремъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *