БСП, АБВ, Патриотичният фронт и ДПС поискаха сметка на управляващите относно смяната на кандидата на България за генерален секретар на ООН.

Председателят на социалистите Корнелия Нинова настоя за оставката на премиера Бойко Борисов и оттегляне на Кристалина Георгиева от поста и в Европейската комисия:

Бойко Борисов и правителството му продадоха българския национален интерес и обслужиха чужд такъв. За това нещо се носи политическа отговорност и искаме оставките на премиера и на българското правителство, оттеглянето на Георгиева от ЕК. Тя вече няма морала и достойнството да ни представлява там.

„Смятаме, че оттук нататък темата за вота на недоверие е номер едно за нас и по това как другите парламентарни групи ще се отнесат към него, ще си проличи кой е с Борисов и това правителство и подкрепя такава външна политика и кой е алтернатива”, категорична бе Нинова.

По-рано днес лидерът на АБВ Георги Първанов също коментира, че министър-председателят трябва да поеме отговорност и да подаде оставка:

Ако има достойнство, министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката заради провалената номинация на България за Генерален секретар на ООН.

„Ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше и щеше да бъде избрана за Генерален секретар на ООН“, допълни Първанов.

Лидерът на АБВ поиска Кристалина Георгиева незабавно да бъде оттеглена от ЕК.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че изборът на Кристалина Георгиева е плод на задкулисие и кабинетът трябва да има доблестта да отговори на въпроса кой стои в дъното на този процес:

От името на ПФ Красимир Каракачанов призова Георгиева да напусне поста еврокомисар:

Амбициите на тази дама бяха използвани, за да се разчисти терена, както виждате – успешно. И аз това искам да чуя – кои бяха аргументите и хората, които доведоха до подобно безумно решение. И всеки да си носи отговорността.

Призиви, за оставката на Кристалина Георгиева от Еврокомисията, отправи и партия „Атака“

„Всички донякъде носим вина, че не се консолидирахме и нямаше единност по нашата номинация за генерален секретар на ООН,“ коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му, въпреки че Георгиева и Бокова са кандидати с невероятни качества, при гласуването в Съвета за сигурност на ООН ключова е и геополитиката.

Цветанов подчерта, че в кампанията за кандидатурата на страната ни за генерален секретар на ООН всеки се е стремил да изрази негативната си позиция относно номинацията на Ирина Бокова, впоследствие и за Кристалина Георгиева.

При шестото последно гласуване в Съвета за сигурност на ООН Ирина Бокова беше на четвърто място, а Кристалина Георгиева на 8-о.

Вероятният наследник на Бан Ки-мун ще е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който получи подкрепата и на петте постоянни членки на Съвета.

Един коментар за “БСП и АБВ призоваха за оставка на правителството и оттегляне на Кристалина Георгиева от поста в ЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *