Лидерът на БСП Корнелия Нинова (на снимката) съобщи, че партията е внесла писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева с искане да свика извънредно заседание на парламента.

Социалистите искат народните представители да отменят забраната за строежа на АЕЦ „Белене“ и да бъдат отменени санкциите срещу Русия: „Сега е моментът от действията на Борисов, мнозинството, от решението на Цачева, да се види наистина ли имат намерение да възобновят диалога и отношенията с Русия и дадат правни гаранции или просто имитират нещата заради президентската кампания и печеленето на доверието на българите.“

По думите на Нинова, цитирана от БНР, Народното събрание може да се свиква извънредно по инициатива на председателя, но ако тя не направи това, БСП ще се опита да събере необходимия брой подписи за свикването му.

На сайта на Народното събрание беше публикуван отговорът на Цецка Цачева:

„По повод твърдения в медиите от вчера на народен представител от ПГ на БСП лява България, че до мен е отправено искане за свикване на извънредно пленарно заседание на Народното събрание, ви информирам, че до 9,00 ч. днес, 10 август 2016 г., в Народното събрание не е постъпвало такова искане.

Заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от Председателя на парламента при реализиране на някоя от следните хипотези: по негова инициатива – каквато към момента няма; или по искане на една пета от народните представители.“

Председателят на НС посочва, че, за да свика извънредно заседание, БСП трябва да внесат искане, подписано от една пета от народните представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *