Македония е единствената страна на Балканите в топ 10 на държавите за най-лесно започване на бизнес. Това става ясно от класацията за бизнес ефективност на Световната банка – Doing Business 2017.

Нова Зеландия е на първо място като измести Сингапур, който отива на втора позиция. Следващи в класацията, до 10-о място са: Дания, Хонг Конг, Китай, Южна Корея, Великобритания, САЩ, Швеция И Македония.

България слиза две позиции по-надолу, до 39-о място, спрямо миналата година.

Страната ни е отбелязала подобрение и реформа по критерия  „Достъп до електричество” като е въвела Система за надзорен контрол и събиране на данни.

Най-много направени реформи в посока улесняване започването на частна бизнес дейност са направени в Бруней, Казакстан, Кения, Беларус, Индонезия, Сърбия, Грузия, Пакистан, Обединени арабски емирства и Бахрейн.

Световната банка отчита рекордните 137 икономики, които са направили поне една реформа за улесняване започването и управлението на малък и среден бизнес.

Започването на нов бизнес сега отнема средно 21 дни в световен мащаб, сравнено 46 дни, 10 години по-рано. Плащането на данъци във Филипините е включвало 48 отделни плащания през 2006 година, спрямо 28 сега. В България броят на вноските е 14.

Прехвърляне на собственост в Руанда е отнемало 370 дни преди 10 години, докато сега времето е намалено на 12 дни. У нас регистрирането на имот става за 11 дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *