Почти всеки втори български гражданин в трудоспособна възраст е взел кредит от банка или фирма за бързи кредити, става ясно от данни, публикувани в Централния кредитен регистър на БНБ.

В регистъра на централната ни банкова институция са вписани 2.33 милиона кредитополучатели, от които приблизително 2.22 млн. са български граждани, 98 хиляди са юридически лица, 7 хиляди са чуждестранни граждани, а 8 хил. са хора със свободни професии.

Регистрираните кредити в информационната система на БНБ са близо 5 милиона, на обща стойност над 69 млрд. лв., за първата половина на миналата година. Хората, които вземат кредити имат средно поне по две задължения към кредитна институция.

Само задълженията към банки са на стойност 50,37 млрд. лв.

Данните показват, че при гражданите приблизително 64% имат остатъчен дълг по кредити до 5 хил. лв. Тези заеми се взимат най-често за покриване на неотложни нужди, закупуване на коли на старо или техника за дома (smilecredit).

При фирмите преобладават тези с остатъчен дълг по заемите между 5 и 50 хил. лв. (35.4%).

Най-голяма роля на кредитния пазар в България имат големите фирми, чиито кредитни задължения са в размер на милиони лева.

Друга значителна промяна, която отчита БНБ, е увеличението на парите в брой. Към 30 юни миналата година парите в обръщение (извън касите на БНБ) са се увеличили с 12% до 14.2 млрд. лева.

Един коментар за “Българите вземат кредити за покриване на неотложни нужди и покупка на кола

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *